skip to Main Content

Lancering kookboek Najat in Amsterdam Museum

Najat Kanaache

Voor 25 gasten kookte Najat Kanaache op woensdag 6 novenmer in het restaurant van het Amsterdam Museum op haar eigen authenthieke wijze. Het was voor Kanaache de gelegenheid om haar ambacht en al haar ervaring te etaleren voor een select publiek.

Het levensverhaal van Najat is spectaculair. Ze kwam vanuit Spaans Baskenland met de bus naar ons land. Platzak. Ze maakte voor de Haagse feestjes pinchos om haar centen te verdienen en kwam uiteindelijk in de keuken van sterrenchef Frans Geurds in Rotterdam terecht. Najat, met superambities, schreef 24 topchefs in Europa een brief. Ze wilde van ze leren en bij ze komen werken.

Topchefs

Inmiddels lopen de topchefs van toprestaurants Noma tot en met El Bulli met haar weg. Najat heeft haar eigen toprestaurant in Fez (het heet Nur en is uitgeroepen tot de beste Maroccan Cuisine in de wereld), ze maakt met Gordon Ramsay kookseries voor Spaanstalige landen en haar kookboek werd deze avond gepresenteerd, maar werd ook al genomineerd voor het beste kookboek van Nederland.

Febe van der Wardt van uitgeverij Luitingh-Sijthoff weet nog heel goed dat ze Najat voor het eerst ontmoette. De ‘CHEF’ werd door zakenvrouw Rahma el Mouden bij haar geïntroduceerd. Toen werd het idee voor het kookboek geboren. Een jaar verder zijn de rechten van Najat’s kookboek verkocht aan de USA, Duitsland en Spanje!

Mediana

Najat had de ingrediënten voor deze smulavond meegenomen uit de Medina. Ze rockte in de keuken. Om te beginnen met een elixer gemaakt van orange en gember, een amuse met kreeft, daarna volgde de LaLa Bisara met o.a. een stukje inktvis. En toen, ja toen, was het tijd voor de gefermenteerde forel, een hoogtepunt. Of was het toch niet het vleesgerechtje met stoofvlees dat nog beter was.

,,Elk hapje, elk sausje, elk kruid: overal is over nagedacht, alles wat Naja maakt, alle smaken zijn uniek”, zegt een culinaie vriendin, die 14 jaar geleden met haar heeft samengewerkt.

Najat bedankte alle mensen die haar hebben geholpen met het maken van het boek. Ze legde uit dat haar missie is om aan te tonen dat Marokko een prachtige eetcultuur heeft op hoog niveau met prachtige vis en producten van het land.

Uitgever Febe van der Wardt, najat Kanaache, Rahma el Mouden.
Loek Beeren van de Vermaat Groep met Najat.
Consul Mohamed Moutaoukel van Marokko in Amsterdam en de  Marokkaanse ambassadeur  Abdelouahab Bellouki (rechts) en zijn vrouw.

Najat Kanaache
Najat Kanaache met het eerste exemplaar van haar kookboek Najat, dat genomineerd is voor het Gouden kookboek van het jaar 2019.

 

 

 

 

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top
Zoeken