skip to Main Content

Het juryrapport Gouden Kookboek over Najat

Gouden Kookboek

Schoonheid, dat is het eerste wat in je opkomt wanneer je de cover van Najat ziet”, las Jonah Freud, lid van de jury van het Gouden Kookboek 2019, het jury-oordeel voor over het Najat, het eerste kookboek van topkok Najat Kanaache.

,,Het omslag springt eruit, op een tafel vol kookboeken. Je wilt het boek direct oppakken. Bij het doorbladeren spat de bijzondere fotografie van de pagina’s af. Auteur Najat Kaanache werd geboren in Spaans Baskenland uit Marokkaanse ouders en ervaarde al op jonge leeftijd dat de smaken die je in je jeugd meekrijgt bepalend zijn voor de rest van je leven. Haar culinaire hart ontwikkelde zich rap. Ze werkte bij de grootste sterrenrestaurants ter wereld, zoals El Bulli en Noma en zoog alle kennis op. Ze heeft inmiddels haar eigen succesvolle restaurant, NUR, in de medina van Fez.”

Jonah Freud, in het dagelijks leven boekhandelaar en columniste bij Het Parool, over najat dat bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff verscheen: ,,Najat Kaanache heeft een poos in Nederland gewoond en haar dochter woont hier nog steeds bij haar vader. Dat is haar link met Nederland. Uitgeverij Luitingh-Sijthoff heeft het aangedurfd om met deze in Nederland onbekende chef een high-endMarokkaans kookboek te maken. De culinaire kennis die Najat Kaanache overal in de wereld opdeed verwerkte ze in de receptuur, zonder daarbij de basis die ze van haar oma en moeder meekreeg uit het oog te verliezen. Een aanrader voor iedereen die naast de thuiskeuken van Marokko ook de restaurantcultuur wil leren kennen.”

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top
Zoeken