,,Op dezelfde manier als Azië heeft Marokko veel verschillende culturen en tradities. Afhankelijk van de…
De Telegraaf: Culinaire komeet uit Marokko komt eraan

„Als ik iets wil, dan krijg ik het”, zegt topchef Najat Kaanache in De Telegraaf van afgelopen zaterdag.
De topkok uit Marokko, leerlinge van wereldberoemde sterrenchefs als Ferran Adrià en Grant Achatz zoals De Telegraaf schrijft, is als ‘een komeet’ aan de culinaire sterrenhemel verschenen.
Zo kwam ze binnen bij Noma in Kopenhagen, destijds bekend als het beste restaurant ter wereld. Met haar eigen zaak Nur (Licht) in Fez is zij nu een geslaagde vrouw in een Marokkaans mannenbolwerk. Volgend jaar wil ze starten in Amsterdam.
„Ik ben een kleine immigrant uit Noord-Afrika. Maar dat betekent niet dat ik mezelf onderschat, zoals anderen dat doen”, verzekert ze tijdens een ontmoeting in Amsterdam. „Ik kom uit San Sebastian!”, klinkt het zelfbewust.
„In heb zoveel geleerd”, vervolgt ze gedreven. „Het gaat om ziel. Zonder ziel heeft koken geen zin.” Ze kreeg de smaak te pakken en ze besloot de 49 beste restaurants ter wereld aan te schrijven. Ze kreeg liefst 27 reacties en zo kwam ze op een paar mooie leerplekken. Maar Ferran Adrià reageerde niet. „Het was een steek door mijn hart. Daarna belde ik hem elke vrijdag.” Ze hield het zo’n twee jaar vol. Uiteindelijk kwam er bericht van zijn restaurant El Bulli: ze kon komen. Maar ze zou het weten. „Ze lieten me voelen dat ik niets voorstelde. Ieder kwartier kreeg ik een nieuw vervelend klusje: Najat! Veeg de vloer! ’Wacht maar’, dacht ik. ’Over 25 jaar zien we we waar jullie zijn en waar ik dan sta.’ Zo hield ik het vol.”
Lees het volledige interview in De Telegraaf: LINK
Dit bericht heeft 0 reacties